Mode trolden

Ordsproget ”Klæder skaber folk”, siger det kort og godt. Det er svært at finde modargumenter mod det gamle ordsprog, for vi dømmer alle sammen hinanden på det indtryk vi afgiver, og i den sammenhæng har det stor betydning om du har joggingbukser, eller en stram pæn knælang uld nederdel. Tøj og mode hænger selvsagt sammen, selvom mode også kan udtrykkes, vises og købes i andre former. Når man tager tøj på om morgenen, vil de fleste gøre det i forhold til, hvad dagen byder på, og hvis dagen byder på flere ting, tager man skiftetøj med, eller tager hjem forbi og skifter modetøj, så det passer til lejligheden.

Vi er alle med til at definere en situation, og skabe det samlede indtryk, hvilket giver hver enkelt af os, en vis form for magt. For hvis vi vælger, at tage langt uldent undertøj på til nevøens konfirmation, vil det ikke være med til at understøtte den form for etikette og fest, som vi normalt forbinder en konfirmation med, hvorimod vi til after ski, vil være en af mange i uld undertøj. Vi kan altså vælge, om vi vil passe ind eller være udenfor, blot ud fra vores tøj. Punkere er jo et godt eksempel på, at her var en generation, der ønskede, at skille sig ud, og være anderledes end sine forældre, hvilket man må sige lykkedes for dem. Men samtidig med, blev de en del af et andet fællesskab, nemlig punker miljøet, så her skilte de sig ikke ud, sammen med deres punker venner var de mainstream, ligesom deres forældre var med deres generation.

Men hvordan påvirkes moden så? Det må vel igen også være menneskerne der påvirker denne, i den ene eller anden form. For moden er vel kulturelt betinget. I nedgangs tider kom lag på lag moden frem, og da økonomien igen blomstrede blev det trashy look populært. I vores tid med bæredygtighed, er trash couture noget af det hotteste. Hvor gammelt couture modetøj syes om til nyt, og hermed bliver det trashy look, til pænt tøj.

About the author

Written by Lars

Currently there is no additional info about this author.

Comment on this post

No Widgets Added Yet

Please add them in the WordPress admin page under Appearance → Widgets. The widget section is "Blog Widgets".